Νέα Μετανάστευση από και προς την Ελλάδα

 

Nea_Metanasteush.jpg

 

O πρώτος τόμος των Εκδόσεων ΚΕΜΕ έχει θέμα: «Νέα Μετανάστευση από και προς την Ελλάδα» (επιμέλεια: Μιχ. Δαμανάκης, Στεφ. Κωνσταντινίδης, Αναστ. Τάμης).

Ακολουθεί ο Πρόλογος του πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου, στην παρουσίαση του τόμου που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.ΜΕ.) και το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ), στις 22/10/14, στο Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο ΞΕΝΙΑ.

"Το Κέντρο Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.ΜΕ.) έχει ως θεσμός υπό τη φυσική και ακαδημαϊκή του σκέπη τα ερευνητικά Εργαστήρια της Φιλοσοφικής Σχολής, της Σχολής Επιστημών Αγωγής και της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και μεμονωμένες ερευνητικές ομάδες.

Στόχος του είναι να λειτουργεί ως ερευνητική «στέγη» για τους νέους επιστήμονες και να προωθεί την έρευνα στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες και στις επιστήμες της αγωγής, οι οποίες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν μπει σε μια φάση παραμέλησης, τουλάχιστον στα Πανεπιστήμια του «δυτικού» κόσμου.

Ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, θα ήθελα να χαιρετίσω αλλά και να εκφράσω τη στήριξη του ιδρύματος στην πρωτοβουλία εγκαινίασης της εκδοτικής δραστηριότητας του Κ.Ε.ΜΕ. Οι Εκδόσεις Κ.Ε.ΜΕ. φιλοξενούν ερευνητικές εργασίες σχετικές με τα ερευνητικά αντικείμενα των κοινωνικών, παιδαγωγικών και ανθρωπιστικών επιστημών, όπως την προκείμενη η οποία προέκυψε μέσα από τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις διεθνείς συνεργασίες συνεργατών του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστατευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.).

Ο παρών τόμος είναι προϊόν μιας συλλογικής διεπιστημονικής προσπάθειας διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει ως αντικείμενό του ένα παλαιό μεν, αλλά ανανεούμενο στις μέρες μας φαινόμενο, τη μετανάστευση.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 η Ελλάδα ήταν χώρα αποστολής μεταναστών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να εξελίσσεται σε χώρα εισροής μεταναστών, αρχικά από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και στη συνέχεια και από ασιατικές και αφρικανικές. Η νέα παγκόσμια πολιτικο-οικονομική κατάσταση, που στη χώρα μας εκδηλώθηκε με μια πρωτοφανή κρίση, ενεργοποίησε μηχανισμούς αποδημίας νέων ανθρώπων από την Ελλάδα, αυτή τη φορά κατά κανόνα πτυχιούχων πανεπιστημιακών σχολών.

Βιώνουμε την Ελλάδα του σήμερα, κατά έναν «παράδοξο» και δραματικό τρόπο, ταυτοχρόνως ως χώρα αποστολής και υποδοχής μεταναστών. Αυτό το προσωπείο του Ιανού, της σύγχρονης Ελλάδας, βρίσκεται στο επίκεντρο του παρόντος τόμου, με την ελπίδα ότι θα προωθήσει τον σχετικό επιστημονικό λόγο και τον διεπιστημονικό διάλογο των ειδικών. Ελπίζουμε επίσης, ότι θα προκαλέσει ευρύτερο προβληματισμό και ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα."