Το Εργαστήριο έχει ως σκοπό να προωθήσει πρωτίστως την έρευνα αλλά επικουρικά και τη διδασκαλία στα πεδία των λογοτεχνικών ειδών και της ιστορίας της λογοτεχνίας. Για τον σκοπό αυτό, το Εργαστήριο είναι ανοιχτό στην εφαρμογή διαφορετικών μεθόδων, παραδοσιακών όσο και νεώτερων, όπως και στη συνεργασία με κάθε είδους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς. Για τον ίδιο σκοπό, το Εργαστήριο συνεργάζεται επίσης σε σταθερή βάση με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Φιλολογίας που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αντικείμενά του.
Ακριβέστερα, όπως αναφέρεται στο ιδρυτικό κείμενο του Εργαστηρίου (ΦΕΚ), στόχοι του είναι:
(α). Η υποστήριξη/συμπλήρωση των ερευνητικών και διδακτικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Φιλολογίας στα επίπεδα των διδακτορικών, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών σπουδών, σε θέματα που αφορούν τα λογοτεχνικά είδη και την ιστορία της λογοτεχνίας.
(β). Η στήριξη και ανάπτυξη των αντικειμένων και μεθόδων διδασκαλίας και τη διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στο αντικείμενο του εργαστηρίου.
(γ). Η συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής, ερευνητικά κέντρα, επιστημοτεχνικούς και άλλους σχετικούς φορείς σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος.
(δ). Η οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξεων, παντοειδών παρεμφερών συναντήσεων και εκδηλώσεων με Έλληνες και ξένους ειδικούς, καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων, υπό τύπον σειρών, βιβλίων, άρθρων και περιοδικών.
(ε). Η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας (ραδιοτηλεόρασης, πολυμέσων) με δημιουργία ειδικών προγραμμάτων εκπομπής και διάδοσης, αυτόνομα ή σε συνεργασία.
(στ΄). Η παροχή υπηρεσιών κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ 159 /1984 (ΦΕΚ 53/Α΄).
(ζ). Η συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, μέσω της ανάπτυξης προγραμμάτων στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου του εργαστηρίου.
(η). Η ανάπτυξη και εκπόνηση, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία, προγραμμάτων δια βίου μάθησης σχετικών με το αντικείμενο του εργαστηρίου.
Ερευνητικό εργαστήριο για τα Λογοτεχνικά Είδη και την Ιστορία της Λογοτεχνίας
Τμήμα Φιλολογίας
Στόχοι
Θεματικές
Ιστορία της λογοτεχνίας, Λογοτεχνικά είδη
Μέλη
Κατερίνα Μπλαβάκη (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας), Βασιλική Πέτσα (Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας), Φοιτήτριες και φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Νεοελληνική Φιλολογία του Τμήματος Φιλολογίας
Προγράμματα (μετά το 2010)
Δημοσιεύσεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ
- Αναστασία Νάτσινα (σε συνεργασία με τους Β. Πετικά, Ε. Φιλιππάκη, Ρ. Πρίφτη, Μ. Πρωτόπαπα, Γ. Κοντοειδή, Π. Γιαννακάρα, Χ. Μιχαηλίδου, Δ. Παραδουλάκη), «Μελετώντας την εξέλιξη των λογοτεχνικών ειδών με ποσοτικές μεθόδους: Μια πειραματική προσέγγιση για το ελληνικό διήγημα 1880-1930» στο Πέγκυ Καρπούζου, Δημήτρης Αγγελάτος, Χριστίνα Ντουνιά, Τιτίκα Καραβία, (επιμ.), Ο περίπλους της θεωρίας. Τιμητικός τόμος για την Άννα Τζούμα (υπό έκδοση).
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
- Μαρία Πρωτόπαπα, «Μορφική εξέλιξη των ελληνικών διηγημάτων που δημοσιεύονται στο περιοδικό Εβδομάς (1884-1892)» στα Πρακτικά 9ου Συνεδρίου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 4-7 Οκτωβρίου 2017, σ. 322-346
Επιστημονικές Δράσεις
- 4/2017. Α. Νάτσινα σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς φοιτητές “From classic to modern: Charting the formal evolution of Modern Greek short stories in literary periodicals (1880-1930)”. Παρουσιάστηκε στο Literary Lab του Παν/μίου του Stanford (με υποτροφία Erasmus+ International Mobility).
- 1/2018. Επέκταση της προηγούμενης έρευνας με «Πρόγραμμα μικρού μεγέθους» από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, 2017-2018 (αμοιβή μεταπτυχιακών φοιτητών).
- 5/2018. Οργάνωση διήμερου σεμιναρίου-εργαστηρίου με θέμα “Literary Studies and Digital Technologies” με τη συμμετοχή του Stanford Literary Lab, του Εργαστηρίου Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών του Α.Π.Θ και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (χρηματοδότηση: «Πρόγραμμα μικρού μεγέθους» από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης, 2017-2018). Το πρόγραμμα εδώ.
Συνεργασίες
- 2016- Literary Lab, Stanford University
- 3/2019- Συνεργασία με το Εργαστήριο Υπολογιστικής Υφολογίας του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. για τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COST Action 16204 (ψηφιοποίηση/διόρθωση/κωδικοποίηση ελληνικών λογοτεχνικών κειμένων για ερευνητική αξιοποίηση με ψηφιακά εργαλεία).
Επικοινωνία
Τηλ: 28310 77263
E-mail: natsina@uoc.gr